GUADASSUAR

Guadassuar, emplaçat en la plana del Xúquer, en un espai agrícola, s'explica per la seua situació en una confluència de camins, per on discorria una via secundària de la xarxa romana. Igualment l'alqueria de Tarragona també s'ha de relacionar amb la presència romana o amb els repobladors cristians del segle XIII. A Guadassuar, hi confluïen el camí de l'Alcúdia i el camí d'Algemesí, i era una zona de pas obligat d'una de les possibles vies per anar d'Alzira a València (Vegeu el plànol de Cavanilles del segle XVIII). Per això, la documentació cita freqüentment el camí de València. A més, la seua situació en una cota d'altitud superior a la major part de la plana d'inundació del Xúquer, és un altre factor a tenir en compte. Significativament tant en la riuada de sant Carles de 1854 com en la més recent de 1982, Guadassuar es va convertir en un centre d'operacions i d'abastiments de les poblacions afectades.

El primitiu nucli de població es localitzaria, per tant, en l'actual carrer Major, plaça Major i entrades al carrer. A la plaça, centre civil i religiós de la població, s'alçava una torre musulmana de defensa (actual fonament del campanar). Ací és on situen els arqueòlegs la primitiva alqueria musulmana de Guadassuar, fundada al segle XII.

Pel que fa al seu espai territorial, el 1349 es va procedir a la delimitació i fitació amb fites o mollons dels termes de l'Alcúdia, de domini senyorial, i de Guadassuar, pertanyent a la Vila d'Alzira. Amb la prosperitat econòmica del segle XVI es van produir importants transformacions urbanes. Guadassuar, com a poble de planura, té un traçat de carrers llargs amb poques corbes marcades (carrer de l'Ermita, carrer de l'Hort, carrer del pare Vicent), units per altres transversals, seguint els esquemes de l'urbanisme dels segles XVI-XVIII característics de la zona. L'augment demogràfic ocasionà l'aparició de nous carrers paral·lels al carrer Major, tant per dalt com per baix, a partir dels quals s'expansionarà la població en segles posteriors.


Informació extreta de: